Makaron z marynowaną wieprzowiną w paprykowym sosie
4 porcje
- 500g makaronu Agnesi Le Casarecce n.58600g łopatki wieprzowej
- 1 czerwona papryka
- 1 zielona papryka
- 2 ząbki czosnku
- 1,5 łyżeczki wędzonej papryki
- 3 łyżki pesto calabrese Agnesi
- 200g pieczarek
- pęczek świeżego oregano
- 80ml oliwy z oliwek
- 0,5 świeżej papryczki chili
- sól morska
- świeżo mielony kolorowy pieprz
- oliwa aromatyzowana chili do polania dania – 1 łyżka na 1 porcję
Mięso kroimy w paseczki. W miseczce mieszamy oliwę, pokrojoną w cienkie paseczki papryczkę chili, sól i pieprz. Marynatą zalewamy mięso, przykrywamy i zostawiamy na 12 godzin w lodówce. Następnego dnia papryki kroimy w małe paski, czosnek w cienkie plasterki, pieczarki w ćwiartki.
Na rozgrzaną patelnię wrzucamy zamarynowane mięso i smażymy na rumiano – około 15 minut. Wrzucamy papryki, pieczarki i czosnek. Mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Dusimy pod przykryciem 20 minut. Przyprawiamy wędzoną papryką i dodajemy pesto. Mieszamy i zagotowujemy. Wrzucamy posiekane grubo oregano i mieszamy. Odstawiamy sos.
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Odcedzamy i wrzucamy do wcześniej przygotowanego sosu. Dokładnie mieszamy. Wykładamy potrawę na talerze, dekorujemy listkami oregano i polewamy oliwą aromatyzowaną chili.
Kuchareczna Gaduleczka - Rozważania o kuchni i nie tylko