Linguine Agnesi z pesto z cytrusów, z kaparami i aromatycznymi przyprawami
SKŁADNIKI
Agnesi Linguine320 g
Pomarańcze3
Obrane migdały80 g
Orzechy nerkowca100 g
Kapary50 g
Oliwa z oliwek extra vergine50 g
Bazylia30 g
Mięta10 g
Czas gotowania 9 min
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Aby pozbyć się soli z kaparów nalezy je wypłukać w zimnej wodzie. Następnie umyć i zetrzeć skórkę z pomarańczy. Do pomarańczy dodać kapary. migdały, orzechy nerkowca i umytą bazylię i miętę. Dodać odrobinę oliwy z oliwek, zmiksować. Na koniec dodać startą skórkę pomarańczy. W międzyczasie ugotować makaron wrzucając go do dużej ilości wody. Odcedzić i połączyć z sosem.
Trofie Liguri Agnesi, NA PESTO:, Bazylia, Orzeszki piniowe, Czosnek, Starty ser parmigiano reggiano, Starty ser owczy pecorino, Oliwa z oliwek extra vergine, Sól