free templates joomla

Przepisy Agnesi: Zwiedzanie Italii

Centrum

  • Pomidory
    Pomidory
  • Oliwa z oliwek
    Oliwa z oliwek
  • Ser Pecorino
    Ser Pecorino
  • Guanciale - podgardle wiep.
    Guanciale - podgardle wiep.
  • SER PARMEZAN
    SER PARMEZAN


Przepis AgnesiPenne z sosem Amatriciana

TRUDNOŚĆ
CZAS
Penne z sosem Amatriciana

SKŁADNIKI

Penne rigate Agnesi400 g
Oliwa z oliwek1 łyżeczka
Podgardle wieprzowe80 g
Pomidory6
Czerwona papryka w płatkach1 łyżeczka
Białe winopół szklanki
Ser pecorino100 g
Pieprzdo smaku
Czas gotowania 10 min

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę i wyjąć nasiona, pociąć w kawałki. Do garnka wlać oliwę z oliwek, dodać pocięte w małe kawałki mięso i paprykę. Podsmażyć na dużym ogniu, dodać wino, poczekać aż wyparuje. Dodać pomidory w kawałkach, posolić, wymieszać, dusić przez kilka minut.. W międzyczasie makaron ugotować w osolonej wodzie. Kiedy makaron będzie al dente, odcedzić. Dodać ser pecorino, po kilku sekundach dodać sos, czarny pieprz, wymieszać i podawać.

MOŻNA UŻYĆ RÓWNIEŻ

Rigatoni nr 49
Udostępnij

Spaghetti z oliwą z oliwek extra vergine

Spaghetti ugotować w dużej ilości osolonej wody. Po odcedzeniu makaron wyłożyć na talerze, doprawić oliwą z oliwek extra vergine. Rezultat to zdrowe danie, o naturalnym smaku...

Penne z sosem Amatriciana

Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę i wyjąć nasiona, pociąć w kawałki. Do garnka wlać oliwę z oliwek, dodać pocięte w małe kawałki mięso i paprykę...

Razowe spaghetti z pomidorami i bazylią

Pomidory umyć i pokroić, wyjąć nasiona, ugotować do konsystencji miąższu, potem przetrzeć przez przecierak do warzyw. Podsmażyć 2 ząbki czosnku...